I med tyngderna (som är kokade och har svalnat), och tryck ned ordentligt.
Sen var det bara att hälla på saltlagen. Jag har här 4 liter vatten som jag kokat och hällt i 80g salt (och låtit svalna så det är ljummet). Lagen ska täcka alltsammans och gå över kanten och fylla upp kantrännan. Saltet är havssalt utan tillsatser.
Sen är det bara att lägga på locket, och ställa krukan någonstans där det är typ 25 grader i ett dygn, för att sedan ställa den något svalare. Snart kommer det att börja komma små bubblor från det lilla hålet som blir mellan krukan och locket, strax höger om bildens mitt.
Och allt skal, skrutt och lite tveksamma grönsaker skall ned i komposten! Inga dåliga grönsaker vill vi ha i krukan så det inte ruttnar. Håll nu tummarna för att mjölksyrabakterierna ska komma i gång så snabbt som möjligt ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar