tisdag 31 januari 2012

Tisdagsburgare sista januaridagen

I dag är det tisdag, fortfarande januari men ändå en underbar solig dag. Känner mig ändå helt slut efter en intensiv arbetsdag, och det var så underbart att komma hem till maten som stod på bordet. Björn hade fixat snabbmat idag. Vi hann äta hela familjen, sen drog han och jobbade ... så är det på tisdagar.

Till middag vart det den här burgaren som vi gör lite då och då, för att det är så gott, och för att man ibland inte orkar laga maten från grunden.

  • Fryst grönsaksburgare (typ Familjen Dafgårds)
  • Fetaost
  • Ruccola
  • Purjolök
  • Smörgåsgurka
  • Paprika
  • Senap
  • Hamburgerbröd




Värm burgaren och brödet. Fyll med resten av ingredienserna. Supergott!

måndag 30 januari 2012

Kan skära så bra

Tänk att min 4-åring blivit så stor ... gjorde salladen alldeles själv! :-) Jag är världens stoltaste mamma!


Middag i Nypan!

I helgen var vi hos svärmor och svärfar i Nyköping. Som alltid när man är där, tar man det lugnt eller slår klackarna i taket, har det riktigt trevligt och mysigt, och alltid massa god mat!
 

Förrätten:

Parmensanflarn, grön sparris, pinjefrön, cocktailtomat och balsamico.









Varmrätten:

Quornfilér i gräddig salviasås, pressad potatis och sallad.










Efterrätt:

Hallonparfait









Det ni! :-)

Grönsakerna är nu satta på syrning!

I dag tog jag tag i mjölksyrningen! Har letat som attan efter receptet här hemma som jag tidigare använt ... men hittar det inte någonstans. Jag orkar inte leta mer och tänker bara köra på nu! Tidigare har jag haft massa olika grönsaker i vilket blir jättegott. Men nu vart det mest vitkål och morötter.
Strimlade en vitkål, slantade en och en halv påse morötter, skar tunna klyftor av två gula lökar och klyftade i två gröna äpplen.
 Varva allt i den mycket väl rengjorda krukan.
 I med tyngderna (som är kokade och har svalnat), och tryck ned ordentligt.
Sen var det bara att hälla på saltlagen. Jag har här 4 liter vatten som jag kokat och hällt i 80g salt (och låtit svalna så det är ljummet). Lagen ska täcka alltsammans och gå över kanten och fylla upp kantrännan. Saltet är havssalt utan tillsatser.
Sen är det bara att lägga på locket, och ställa krukan någonstans där det är typ 25 grader i ett dygn, för att sedan ställa den något svalare. Snart kommer det att börja komma små bubblor från det lilla hålet som blir mellan krukan och locket, strax höger om bildens mitt.
Och allt skal, skrutt och lite tveksamma grönsaker skall ned i komposten! Inga dåliga grönsaker vill vi ha i krukan så det inte ruttnar. Håll nu tummarna för att mjölksyrabakterierna ska komma i gång så snabbt som möjligt ...

fredag 27 januari 2012

Vår fina granne

Plingplong ... när jag öppnar dörren står vår underbara och snällaste 82-åriga granne där med nybakat bröd. Hon bakar det godaste brödet! Redan när vi flyttade in här och vi träffade henne för första gången så tyckte jag att hon hade så snälla ögon och hela hon lyste godhet. Tänk att hon flyttade in här när huset var helt nybyggt 1950! Hon var här på kalas när vår dotter fyllde år, och visst hade hon varit på barnkalas här i vår lägenhet tidigare, för länge sedan :-)! Hon är den finaste och bästa grannen man kan ha, hon får mig alltid att le och bli varm i mitt hjärta!



Nyttiga lunchen!

Snabb, enkel, god och nyttig lunch kanske kan vara något att stoppa i mun idag? Gör i så fall den här :-)!
Den gick blixtsnabbt att göra, och blev jättegod!

Fräs på quornbitar och frysta broccolibuketter. Lägg lite valfria salladsblad, kidneybönor och rödlök på en tallrik. När quornen och broccolin är färdig så lägg det på tallriken också. Smula över lite fetaost, och häll på dressingen nedan.

Dressing: 2 tsk linfröolja, 1 tsk olivolja, 2 tsk pressad citron, 3 tsk äppelcidervinäger, lite senap och lite honung, örtsalt och svartpeppar. Rubb och stubb ekologiskt (särskilt viktigt med oljorna), häll över salladen och njut!


onsdag 25 januari 2012

En lasagne till middag?

En av mina absoluta favoriträtter när jag var barn var lasagne. Gillar det verkligen fortfarande, och den går ju att variera i en oändlighet.

Varför inte denna med lasagneplattor varvade med tomatsås (hemmagjord såklart, som stått och puttrat länge i stora järngrytan för både smak och för att bli mer järnrik), färsk spenat, kalamataoliver, fetaost och creme fraiche. Strö över rikligt med färsk persilja när den är klar. Namnamnamnam ...


Dagenefterkroppkakor ...

Jag längtade till min lunch ... alltså, (som sagt) det är så goooott!:-)



tisdag 24 januari 2012

Asgoda kroppkakor

Jag har alltid älskat kroppkakor! Jag gör dem inte så ofta, men fasen vad gott det är om jag tar mig tiden! Godast är det nästan dagen efter om man steker dem i lite smör i panna. Idag gjorde jag två olika fyllningar; feta/spenat och champinjoner, purjolök och persilja. Ingredienserna bör förstås som alltid vara ekologiska allihopa, men särskilt potatisen och äggen.

Kroppkakor

  • 8-10 ekologiska potatisar
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 ekologiska ägg
  • 1tsk salt
Koka potatisen mjuk. Pressa den genom en potatispress och låt svalna helt och hållet. Blanda i resten av ingredienserna och rör försiktigt ihop det till en deg. Knåda inte för mycket!

Fyllning:

1)
  • Champinjoner
  • purjolök
  • persilja
  • salt och peppar
Fräs finhackad svamp och purjolök i en panna. Tillsätt hackad persilja och kryddor. Blanda, klart att använda.

2)
  • En fjärdedels fetaost
  • en halv påse färsk spenat (eller fryst)
  • lite peppar
Fräs spenaten lite i pannan tills den krymper lite. Smula fetaosten i en skål. I med spenaten och peppar.

Sen är det bara att rulla ut degen till en längd på mjölat bakbord. Skär i ca 20 bitar och rulla dem och gör lite ihåligt i mitten.
Fyll dem med fyllning och knåda ihop dem sedan till fina små kakor. Koka upp vatten i en stor kastrull och häll i en msk salt i vattnet. Lägg i hälften av kroppkakorna och låt dem sjuda tills de åker upp till ytan. Låt sedan sjuda vidare i 5 min. Ta upp dem med en hålslev, och lägg i resterande kroppkakor.


Servera med rårörda lingon och njut!

Mjölksyrningskrukan framplockad!

Idag plockade jag fram min mjölksyrningskruka som blivit helt dammig då jag inte använt den på länge. Har faktiskt förberett mig mentalt i flera veckor på det. Nästan dagligen har jag tänkt på att jag borde göra en sats. Min dotter älskar syrade grönsaker och det känns så himla dumt att inte erbjuda henne det, typ dagligen, med tanke på hur himla nyttigt det är! Och jag fattar inte riktigt varför jag inte tagit tag i det, det är ju inte jobbigt direkt.


Nu är den alltså framplockad, skrubbad med varmt vatten innuti. och nu får den stå över dagen med varmt vatten så eventuella smutskorn försvinner. Ett rent kärl är det absolut viktigaste att tänka på när man ska göra syrade grönsaker. Det är ju de nyttiga mjölksyrebakterierna man vill ska frodas, och absolut inte några snuskiga förruttnelsebakterier!

Nu är det bara att sticka till affären och köpa naturligt havssalt (utan tillsatser som klumförebyggande medel eller dylikt!)  och en blandad kompott av ekologiska härliga grönsaker som morötter, kål, lök och kanske paprika eller annat gott. Mycket viktigt att grönsakerna är ekologiska, särskilt för att syrningen ska komma igång ordentligt.

Man kan göra syrade grönsaker i vanliga glasburkar, men det är himla bra med ett sånt här kärl om man ska göra lite mer. Jag köpte min hos Kvarnspecialisten.

Testa för guds skull om du inte gjort det! Syrade grönsaker är garanterat något magen blir glad av! Är magen glad, så är hela kroppen glad! Jag kommer dokumentera stegen från förberedelser till färdiga grönsaker i glasburk, så haka gärna på :-)!

lördag 21 januari 2012

Tjoohoo, matlusten börjar äntligen komma tillbaka!

Hela vår familj åkte på årets influensa en efter en, och har legat hela veckan med vidrigt hög feber, snörvel, huvudvärk och hostningar så näsan blöder! Då är man inte så sugen på något att äta direkt. Saft och kanske en skorpa har på sin höjd gått ned!

Äntligen börjar livet och matlusten komma tillbaka! Dax att botanisera vad som finns i kylen och vad som bör inhandlas.

P.s
Snart kommer det bli en eller två veckor av indiskt tema här i bloggen :-D! Om du som jag gillar (älskar) det, så håll utkik, snart blir det tips och recept som slutar i en stor indisk thali!:-)


söndag 15 januari 2012

Var hittar man fräscht godis?

Det här med godis är sannerligen inte en lätt sak. Klart det är gott, och klart att barn gillar det. Allt för ofta drar jag på mig skygglapparna ordentligt när dessa skall förtäras, av mitt barn eller mig själv. Inte för att min dotter äter mycket godis ... två-tre godisar eller en klubba på lördagar, och hon är helt med på att godis är ingenting man äter när som helst. Det är något man äter på kalas eller lördagar.

Synd bara att det är så svårt att hitta "bra" godis! Fy bubblan för alla konstiga E-nummer, äckliga, farliga färgämnen, härdade fetter och allt annat snusk som det mesta i lösgodishyllan är fullsmockat med. Jag tycker det är så fasansfullt upprörande att godis, som är så sjukt inriktat i sig som produkter för barn, är fulla med ren skit, och smaksatta så det skall smaka gott! När man börjar kolla innehållet på varje godislåda som står mot lösviktsväggen, eller färdiga godispåsar, så är det ju faktiskt som ett riktigt dåligt skämt. Inte många godisar som känns fräscha, inte ens om de är ekologiska eftersom de tyvärr väldigt ofta innehåller gelatin, gelatin av svin brukar det visst vara. Ja, usch och fy och jag som gillar godis!

Men titt som tätt stöter man ju ändå på lite fräschare grejer. Tänkte jag skulle försöka samla ihop lite göttigött till denna blogg. Fram tills dess blir det nog hemmagjorda chokladbollar som lördagsgodis för min dotter, hon tyckte idén lät jättebra till min förtjusning :-)!


To eat meat is to eat another body

Den här sötnosen hittade jag här

Syltfia


Febriga dagar som idag, är det perfekt med syltfia!

 
Idag blir det jordgubbs-/plommonsylt i Muminmammans kittel ...  


Bäst jag tar mitt kaffe i Hattifnattmuggen!


Odla bönor med Castor och Frippe

Idag började vi dagen med en av våra favoritböcker! Älskar den här boken! Den är så underbart fin och pedagogisk precis som alla de andra böckerna med Castor och Frippe av Lars Klinting. Här odlar de vitabönor. Förra våren när min man och dotter läst boken inspirerades de att odla egna bönor på balkongen i krukor. Plantorna blev jättestora och det kom blommor på dem, men dock inga bönor. Kanske var det några fåglar som var där och käka? Inte vet jag, men nu i vår kommer vi att göra ett nytt försök!

Det som är så himla fint med den här boken är att man verkligen får lära sig var maten kommer ifrån. Den är inte färdigpackad eller på burk från början (ja, eller bönorna som de planterar i början är ju från affären, men sedan kan de ju planteras i en evighet :-) )

Dessutom blir man extremt sugen på färska, kokta, underbart goda och ekologiska bönor med endast en klick smör. En så enkel sak blir i denna bok en riktigt god middag. God och bra för kropp, själ och vår jord!


lördag 14 januari 2012

Frysta hallon och chips är gott när man är sjuk!

Hemma med sjukt barn! Tråkigt, inte minst för att hon hade ställt in sig på att gå på barnkalas idag! Istället blev det soffan som gällde idag för henne, febrig, hängig och utan matlust.

Visst är det dock lite, lite mysigt som förälder att få sitta bredvid och gosa med någon som inte vill springa runt hela tiden :-) ... men det här med barn som tappar matlusten när de är sjuka har alltid för mig varit lite ångestframkallande.

Saft, glass, frukter, kalla bär och lättsaltade chips (allt ekologiskt såklart) verkar ändå slinka ner i den lilla magen! :-)

fredag 13 januari 2012

Otippade fredagsmaten

När svaret på min fråga till min lilla vegounge om vad vi ska äta till middag blir "rotfrukter och bönor", lagar jag glatt till det med ett leende i mitt mammahjärta.

Det blev halloumi till, och en sås gjord på turkisk yogurt med lite hackad rödlök i och salt och peppar. Kidneybönerna fick lite torkad oregano och olivolja som krydda. Hur enkelt och nyttigt som helst!

Trevlig helg!



torsdag 12 januari 2012

Härlig dragon- och citronquorn med tagliatelle

Jag tycker dragon är så gott, men glömmer ofta bort den kryddan av någon anledning. Suget efter kryddan kom idag, så jag gjorde denna goda rätt som är mycket enkel och snabb att göra.

  • en påse quornbitar
  • en burk creme fraiche
  • 10 cm purjolök
  • 2 tsk dragon
  • pressad citron efter smak
  • salt och peppar







Fräs quornbitarna tillsammans med hackad purjolök. Häll på citronsaft och dragon. I med creme fraichen och smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt tagliatelle, och gärna gröna ärtor. Smaklig måltid!

onsdag 11 januari 2012

Heidis ekologiska pannkakor

Idag blev det pannkakor till middag. I vårt hem är det jag som steker pannkakor, och Björn gör ugnspannkaka. Man kan säga att vi har blivit lite av specialister inom var sin genre. Idag, stekta pannkakor, som jag boostade upp lite med extra nyttigheter. Alla ingredienser ska såklart vara ekologiska när man gör pannkakor.

  • 3 dl vetemjöl (eko)
  • 6 dl mjölk (eko)
  • 3 ägg (eko)
  • 0,75 dl sojamjöl (eko)
  • 0,75 dl vetegroddar (eko)
  • en ganska stor nypa salt
  • 2 msk bregott (eko)
  • 1 msk rapsolja (kallpressad eko)
  • 0,5 msk linfröolja (kallpressad eko)



Blanda vetemjöl, sojamjöl, vetegroddar och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken och blanda till en jämn smet. Häll sedan i resten av mjölken, blanda, och i med äggen och blanda. Smält bregotten och blanda i oljorna. Häll allt i pannkakssmeten och blanda. Nu är det bara att sätta igång att steka! Jag brukar tillsätta lite bregott i stekpannan till första pannkakan, sen behövs inget mer. Servera dem nystekta med ekologisk jordgubbssylt.

I love havtorn

Dagen börjar jag gärna med ett stort glas havtornsjuice.  En riktig vitaminkick! Tänk att ett litet havtorn innehåller lika mycket c-vitamin som en hel apelsin. Helt fantastiskt tycker i alla fall jag! Min flaska som jag köpte på Västertorps marknad är snart slut, måste bege mig på jakt efter mer.

Den här är gjord på 100% ekologisk havtorn från Finland. Den blandas med vatten och smakar inte sött direkt, men man riktigt känner hur välgörande den är!


tisdag 10 januari 2012

Finaste tallrikarna och skålarna

Jag älskar det fina porslinet Swedish Grace från Rörstrand! Har länge sneglat på denna ljuvligt fina servis, och i somras gjorde vi slag i saken efter att vi fått pengar i bröllopspresent. Det blev åtta mattallrikar i den vita färgen snö.

Gjorde världens klipp i veckan när jag gick med i en bokklubb där dom använde delar ur samma serie som lockvaror. Sex små skålar och en större serveringsskål, i samma färg som våra tallrikar dessutom. Snacka om att jag hookade på det betet :-)! Skålarna kom idag ... tjohoo!


Bilder från  www.rorstrand.se
Vet inte om man ska hålla sig till vitt? Dom är ju så underbart fina att blanda i flera färger precis som på bilderna!




Den giftiga och miljöfarliga lösviktspotatisen

Kokt potatis, klyftpotatis, potatissallad, potatismos, pommes, chips, hasselbackspotatis, potatis och purjolökssoppa ... vi äter den i alla möjliga tillredda former. Den är underbart god, och nyttig är den också. Bebisar som ska lära sig tycka om nya smaker blir nästan alltid serverad potatis som en av de första smakerna här i vårt land. Ja, den är verkligen älskad och ingrodd i vår själ.

Att denna rotknöl (om den köps i lösvikt i vanliga affärer) är det mest besprutade livsmedlet som produceras i Sverige är fortfarande idag faktiskt en nyhet för många. Jag antar att det måste vara så i alla fall eftersom bergen av lösviktspotatis som finns att köpa skvallrar om att det verkligen lönar sig att ha dem i en butik. Kan tänka mig att många förvisso vet att potatisen är besprutad, men ser att den är billigare, och tänker "men hur farligt kan det vara? i Sverige använder vi inte längre så farliga gifter ..."

Potatisodlingen står för en procent av all odling i Sverige, ändå är potatisen den som står för 40% av all kemisk bekämpningsmedel mot svamp. Då är inte potatisen som importeras till Sverige inräknat, som står för 20%. Den är ofta dubbelt så mycket besprutad som här (och även med medel som är förbjudna här i Sverige).

De vanligaste matpotatisarna i Sverige, Bintje och King Edward är besprutade mot ogräs, insekter, få blasten att vissna vid rätt tidpunkt och mot bladmögel. Dessa potatissorter listar Naturskyddsföreningen som dåliga potatissorter. De besprutas ca 3- 12 gånger per växtsäsong. I snitt alltså ungefär en gång i veckan. Man använder även bekämpningsmedel mot bladmögel i förebyggande syfte, så även om potatisen inte skulle ha angripits av mögelsjukdomen så besprutas den. Bekämpningsmedel som används har visat sig vara mycket giftiga för vattenorganismer, bin och andra djur som pollinerar och räknas som långtidsverkande. Ämnen som är cancerframkallande och reproduktionsstörande ingår också.

Det finns enligt Naturskyddsföreningen alldeles för lite kunskap om effekterna av ämnena fortfarande, och flera studier har pekat på att effekten av kemikalierna är så mycket som tio gånger farligare i hop med andra kemikalier. Kemikalisk cocktaileffekt är ju något det pratats om mycket, och man blir ju mörkrädd när man hör att den konventionella potatisodlingen i Sverige årligen sprider ut 95 ton bekämpningsmedel rakt ut i vår natur ... 95 ton!!! Jag tycker det är helt förjävligt rent ut sagt! Hur kan det vara möjligt att det fortfarande är så här i Sverige 2012?!

Det finns potatissorter som inte produceras på detta sätt, som inte bidrar till detta så obehagliga och skrämmande. Naturskyddsföreningen listar Princess, Ditta och Matilda som exempel på Bra sorter.

De ekologiska packade potatisarna är det enda som gäller för min del!

Källa: Naturskyddsföreningens rapport: Potatis och bekämpningsmedel

Ekologisk potatis av sorten Ditta ... ja, tack :-)!

måndag 9 januari 2012

Ugnsrostade rotfrukter tröttnar jag aldrig på ...

Idag fyllde jag på förrådet av rotfrukter och rotknölar som var helt barskrapat. Underbara, ekologiska morötter, potatisar, jordärtskockor och palsternackor. Älskar dom!

Fick bli härliga ugnsrostade rotfrukter till middag idag tillsammans med de kryddiga biffarna som blev över från gårdagens lunch. Mmmmm....


Kryddiga biffar

Dagens lunchtips (om man råkar vara hemma) eller kanske som middag? Kryddiga soja-/kikärtsbiffar som jag slängde ihop igår till lunch. Fullspäckade med järn och proteiner, och riktigt smaskiga!

 Biffarna baserade jag på ekologisk, torkad sojafärs. Den är superbra och billig framförallt. Vår storpackpåse på ett kilo (som blir 4 kilo när den kokats) har räckt länge. Minns inte riktigt vad den kostade, men inte var det över en hundring i alla fall. Ekologisk och går att få tag på i de flesta välsorterade lite större matbutiker.

 Nedan kommer receptet på de kryddiga biffarna och spenatsåsen jag serverade till.

  • en skål färdigkokt sojafärs
  • lök eller purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • två -tre stora nypor garam masala
  • ordentligt med peppar, salt, koriander, spiskummin
  • 1/2 dl kikärtsmjöl
  • 1 ägg
 Fräs hackad lök eller purjo och vitlök några minuter. Mixa färsen och kryddor lite lätt i en bunke med en stavmixer. Tillsätt ägg, kikärtsmjöl och löken och vitlöken och blanda. Forma till små biffar och stek i smör och olja.

Till biffarna serverade jag quinoa, äpplen och en superenkel och god, kall spenatsås.


Spenatsås:

Värm lite fryst spenat och låt svalna. Blanda i lite creme fraich, citronsaft, salt och peppar. Färdigt!

God måndagsmorgon!

Måndagsmorgon innebär ny start på en ny vecka, och just nu känns det som den här måndagen är nystart på hela det här nya året för mig. Inte mycket pulkasnö idag heller när jag kollar ut från balkongen. Men det är lite kallare och barren på tallen ser ut som om de skulle kunna gå sönder som glasstickor om det skulle komma en vindpust. Jag gillar tallarna som vuxit upp och sträckt sig framför vår utsikt.

Denna måndag startas med en underbart god och söt ekologisk grapefrukt. Det är nu man verkligen fortfarande ska passa på att frossa i alla fina och vitaminrika citrusfrukter. Känns som man äter lite sol.
Till det fick det bli havregrynsgröt med linfrön i, toppat med torkade aprikoser och torkad ingefära och en skvätt mjölk. Blåbärste är nästan ett måste när jag vaknar. Helt klockrent hade det kanske blivit med ett kokt ägg till också, men jag skippade det den här morgonen.

fredag 6 januari 2012

Spenatpaj

Till middag gjorde Björn spenat- och fetaostpaj. Känns som jag drog i mig halva pajen nästan, den var hur god som helst!


  •  vanligt pajskal
  • 800g fryst spenat
  • en hackad rödlök
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 180 g fetaost
  • vitpeppar, svartpeppar, salt
  • 4 msk olivolja






Gör pajskalet. Fräs spenaten och löken i olivolja. Gör äggstanningen och peppra och salta. Fyll skalet med spenaten, lägg över fetan som du tärnat. Häll sist över äggstanningen. Ca 45 min i ugnen på 200 grader. Gott, gott och nyttigt med spenat!

Lunch på bakgården

Solen sken idag, och själv låg man på soffan och kände sig sjuk. Men tog mig trots det ut på bakgården till resten av familjen och grannarna. Känns som solen gör en piggare, hur sänkt man än känner sig!

Himla mysigt att resten av familjen redan fixat lunchen: grillad sojakorv med tillbehör :-).

tisdag 3 januari 2012

Guldmjölk för stela leder

Efter en sjukt hektisk arbetsdag så värker alla delar i min kropp. Mina leder känns som om jag vore 110 år  minst! Ajjjaajjaajj ... och mitt i klagandet kommer jag på ett recept på Golden Milk som jag gjorde för hundra år sedan. Det var en yogalärare som tipsade om det, lugnande på kvällen, bra för stela leder och antiinflammatoriskt.

Först gör man gurkmejapasta som går bra att förvara i kylskåp 1- 2 veckor. Därefter kan man göra Golden Milk ... Guldmjölk så fint det låter. Har för mig att man kunde dricka det varje kväll som en kur i en månad minst, om inte längre, det måste jag kolla upp! (Tror dock att man skulle undvika vid graviditet!)

Givetvis nu när jag kom på det, så gapade kryddlådan tom på gurkmeja. Jaha, får väl köpa och göra imorgon istället, inte mer med det. Här är receptet i alla fall:

Gurkmejapasta

1/2 dl gurkmeja
1 dl vatten

Koka sakta i 8 min till en pasta.

Golden Milk

2 1/2 dl  mjölk (eller havremjölk)
1/4-1/2 tsk gurkmejapasta
1 tsk mandel- eller sesamolja
lite honung och eventuellt kanel och kardemumma




måndag 2 januari 2012

Ostfika en grå underbar dag

Idag var det en riktigt grå januaridag utomhus (knappt att jag varit utanför dörren i och för sig på ett par dagar). Men inte hänger jag läpp för det. Känns ganska skönt att jul, nyår och födelsedagar för 2011 är över! Det blir ju ändå lite hektiskt runt dessa dagar, trots att jag verkligen tänkte att det ska vara lugnt och att inte kraven och förväntningarna ska vara utom räckhåll.

Så härligt att tänka på året som är framför oss, och som kommer att kunna fyllas med det man själv bestämmer att det ska fyllas med. Till dessa funderingar kan man ju ta sig en ostfika med allt det goda som våra vänner hade med sig hit på nyårsafton som blev över. Massor av goda ostar och marmelader av bl a  päron och rosenkvitten, och massa goda kex var det också ...

2012 kommer bli ett underbart år, det känner jag på mig! :-)



Lugnet bland de sprakande raketerna

Visst är det mysigt att stå på balkongen och titta på himlen som fylls med alla nyårsraketer i regnbågens alla färger, det är det, men samtidigt får man ju ångest över vilken fruktansvärd miljöbov raketerna är! Något som verkligen gladde mig på tolvslaget när vi stod där på balkongen och skålade in det nya året, var att utsikten här ifrån Västertorp var en himmel som fylldes med fina thailänska rislampor. Det var hur många som helst som sakta gled fram över himlen bland alla sprakande fyrverkerier.

Det är såna här jag menar ... dom här skickades dock iväg på ett bröllop för några år sedan som vi var på i Frankrike.


Nyårsafton med trerätters

Vilken underbar nyårsafton det blev! Vi var här hemma hos oss med bästa vänner och en av svärsyrrorna. Björn min man hade komponerat nyårsmenyn i år, det blev så himla gott och kändes lite lyxigt som det ska göra på nyårsafton. Det blev:

  • Förätt: morots/jordärtskockssoppa med saffransgrädde 
  • Varmrätt: filodegsrulle med god sallad
  • Efterrätt: en helt underbar chokladsufflé. 

Jag missade att fota den fina soppan som såg helt underbar ut i sina färger och hade en ljuvlig smak. Så den ska jag återkomma med igen här i bloggen med både bild och recept när jag tvingat Björn att laga den igen (och haft utfrågning om receptet :-) ). Här kommer i alla fall receptet på filodegsrullarna, detta är ett recept som man kan göra paj på också, men så här till nyår känns det ju såklart mycket lyxigare med rullarna:

  •  filodeg (ett paket)
  • 3 ägg
  • 500g keso
  • 200g fetaost
  • gröna oliver (med kärnor som man tar bort innan tillagning)
  • 1 purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • peppar och lite oregano
  • olivolja
 Börja med att fräsa hackad purjo med hackad vitlök, bara så att det blir lite glansigt. Täck en ugnspanna med plåtpapper. Blanda purjon, feta, keso, oliver som du kärnat ur och hackat lite grovt, krydda och blanda ihop smeten. Täck ugnspappan med tre lager filodegsark som du penslat med olivolja i mellan varje lager. Klicka ut smeten till sex längder på filodegen. Grädda ca 20-25 min i 225 grader. När det är färdigt tar du ut det och skär ut de långa utklickade (tar bort filodegen som är runt) Skär dem på mitten på längden så att du nu har 12 fyllningar med filo under. Bred ut ett filodeg, pensla med olja och lägg över ett till. Dela filodegen på mitten med en vass kniv. Nu har du deg till två rullar. Lägg fyllning på en, rulla lite, vik in kanterna och rulla resten. Gör så med alla 12. Lägg på en plåt med papper och grädda tills det får färg en stund innan
servering.

Servera med sallad på mangold, minitomater, gurka,  paprika, rostade pinjefrön och torkade blåbär. Ringla över balsamico.

Den heeelt underbara chokladsufflén hittade Björn recept på i Karolines blogg som du kommer till här. Receptet är för 4 personer, men han stretchade det till 6 vilket räckte hur bra som helst. Han hade också köpt röda vinbär som dom skulle toppas med. Looki, looki ... hur gott ser inte detta ut :-)!?