måndag 2 januari 2012

Nyårsafton med trerätters

Vilken underbar nyårsafton det blev! Vi var här hemma hos oss med bästa vänner och en av svärsyrrorna. Björn min man hade komponerat nyårsmenyn i år, det blev så himla gott och kändes lite lyxigt som det ska göra på nyårsafton. Det blev:

  • Förätt: morots/jordärtskockssoppa med saffransgrädde 
  • Varmrätt: filodegsrulle med god sallad
  • Efterrätt: en helt underbar chokladsufflé. 

Jag missade att fota den fina soppan som såg helt underbar ut i sina färger och hade en ljuvlig smak. Så den ska jag återkomma med igen här i bloggen med både bild och recept när jag tvingat Björn att laga den igen (och haft utfrågning om receptet :-) ). Här kommer i alla fall receptet på filodegsrullarna, detta är ett recept som man kan göra paj på också, men så här till nyår känns det ju såklart mycket lyxigare med rullarna:

  •  filodeg (ett paket)
  • 3 ägg
  • 500g keso
  • 200g fetaost
  • gröna oliver (med kärnor som man tar bort innan tillagning)
  • 1 purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • peppar och lite oregano
  • olivolja
 Börja med att fräsa hackad purjo med hackad vitlök, bara så att det blir lite glansigt. Täck en ugnspanna med plåtpapper. Blanda purjon, feta, keso, oliver som du kärnat ur och hackat lite grovt, krydda och blanda ihop smeten. Täck ugnspappan med tre lager filodegsark som du penslat med olivolja i mellan varje lager. Klicka ut smeten till sex längder på filodegen. Grädda ca 20-25 min i 225 grader. När det är färdigt tar du ut det och skär ut de långa utklickade (tar bort filodegen som är runt) Skär dem på mitten på längden så att du nu har 12 fyllningar med filo under. Bred ut ett filodeg, pensla med olja och lägg över ett till. Dela filodegen på mitten med en vass kniv. Nu har du deg till två rullar. Lägg fyllning på en, rulla lite, vik in kanterna och rulla resten. Gör så med alla 12. Lägg på en plåt med papper och grädda tills det får färg en stund innan
servering.

Servera med sallad på mangold, minitomater, gurka,  paprika, rostade pinjefrön och torkade blåbär. Ringla över balsamico.

Den heeelt underbara chokladsufflén hittade Björn recept på i Karolines blogg som du kommer till här. Receptet är för 4 personer, men han stretchade det till 6 vilket räckte hur bra som helst. Han hade också köpt röda vinbär som dom skulle toppas med. Looki, looki ... hur gott ser inte detta ut :-)!?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar