tisdag 24 januari 2012

Mjölksyrningskrukan framplockad!

Idag plockade jag fram min mjölksyrningskruka som blivit helt dammig då jag inte använt den på länge. Har faktiskt förberett mig mentalt i flera veckor på det. Nästan dagligen har jag tänkt på att jag borde göra en sats. Min dotter älskar syrade grönsaker och det känns så himla dumt att inte erbjuda henne det, typ dagligen, med tanke på hur himla nyttigt det är! Och jag fattar inte riktigt varför jag inte tagit tag i det, det är ju inte jobbigt direkt.


Nu är den alltså framplockad, skrubbad med varmt vatten innuti. och nu får den stå över dagen med varmt vatten så eventuella smutskorn försvinner. Ett rent kärl är det absolut viktigaste att tänka på när man ska göra syrade grönsaker. Det är ju de nyttiga mjölksyrebakterierna man vill ska frodas, och absolut inte några snuskiga förruttnelsebakterier!

Nu är det bara att sticka till affären och köpa naturligt havssalt (utan tillsatser som klumförebyggande medel eller dylikt!)  och en blandad kompott av ekologiska härliga grönsaker som morötter, kål, lök och kanske paprika eller annat gott. Mycket viktigt att grönsakerna är ekologiska, särskilt för att syrningen ska komma igång ordentligt.

Man kan göra syrade grönsaker i vanliga glasburkar, men det är himla bra med ett sånt här kärl om man ska göra lite mer. Jag köpte min hos Kvarnspecialisten.

Testa för guds skull om du inte gjort det! Syrade grönsaker är garanterat något magen blir glad av! Är magen glad, så är hela kroppen glad! Jag kommer dokumentera stegen från förberedelser till färdiga grönsaker i glasburk, så haka gärna på :-)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar