tisdag 10 januari 2012

Den giftiga och miljöfarliga lösviktspotatisen

Kokt potatis, klyftpotatis, potatissallad, potatismos, pommes, chips, hasselbackspotatis, potatis och purjolökssoppa ... vi äter den i alla möjliga tillredda former. Den är underbart god, och nyttig är den också. Bebisar som ska lära sig tycka om nya smaker blir nästan alltid serverad potatis som en av de första smakerna här i vårt land. Ja, den är verkligen älskad och ingrodd i vår själ.

Att denna rotknöl (om den köps i lösvikt i vanliga affärer) är det mest besprutade livsmedlet som produceras i Sverige är fortfarande idag faktiskt en nyhet för många. Jag antar att det måste vara så i alla fall eftersom bergen av lösviktspotatis som finns att köpa skvallrar om att det verkligen lönar sig att ha dem i en butik. Kan tänka mig att många förvisso vet att potatisen är besprutad, men ser att den är billigare, och tänker "men hur farligt kan det vara? i Sverige använder vi inte längre så farliga gifter ..."

Potatisodlingen står för en procent av all odling i Sverige, ändå är potatisen den som står för 40% av all kemisk bekämpningsmedel mot svamp. Då är inte potatisen som importeras till Sverige inräknat, som står för 20%. Den är ofta dubbelt så mycket besprutad som här (och även med medel som är förbjudna här i Sverige).

De vanligaste matpotatisarna i Sverige, Bintje och King Edward är besprutade mot ogräs, insekter, få blasten att vissna vid rätt tidpunkt och mot bladmögel. Dessa potatissorter listar Naturskyddsföreningen som dåliga potatissorter. De besprutas ca 3- 12 gånger per växtsäsong. I snitt alltså ungefär en gång i veckan. Man använder även bekämpningsmedel mot bladmögel i förebyggande syfte, så även om potatisen inte skulle ha angripits av mögelsjukdomen så besprutas den. Bekämpningsmedel som används har visat sig vara mycket giftiga för vattenorganismer, bin och andra djur som pollinerar och räknas som långtidsverkande. Ämnen som är cancerframkallande och reproduktionsstörande ingår också.

Det finns enligt Naturskyddsföreningen alldeles för lite kunskap om effekterna av ämnena fortfarande, och flera studier har pekat på att effekten av kemikalierna är så mycket som tio gånger farligare i hop med andra kemikalier. Kemikalisk cocktaileffekt är ju något det pratats om mycket, och man blir ju mörkrädd när man hör att den konventionella potatisodlingen i Sverige årligen sprider ut 95 ton bekämpningsmedel rakt ut i vår natur ... 95 ton!!! Jag tycker det är helt förjävligt rent ut sagt! Hur kan det vara möjligt att det fortfarande är så här i Sverige 2012?!

Det finns potatissorter som inte produceras på detta sätt, som inte bidrar till detta så obehagliga och skrämmande. Naturskyddsföreningen listar Princess, Ditta och Matilda som exempel på Bra sorter.

De ekologiska packade potatisarna är det enda som gäller för min del!

Källa: Naturskyddsföreningens rapport: Potatis och bekämpningsmedel

Ekologisk potatis av sorten Ditta ... ja, tack :-)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar