tisdag 7 februari 2012

Tejp som tankeställareSom att krypa inne i en kropp, en tarm, en ådra eller kanske som att födas? Det känns tryggt och varmt, det är vackert och spännande samtidigt som det känns lite obehagligt och klaustrofobiskt.

Hela 27 500 meter tejp kan man just nu se i Färgfabriken i Stockholm i form av konstinstallationen Tejp av den kroatiska/österikiska konstnärsgruppen Numen. Det är ett samarbete mellan Färgfabriken och regissören Tobias Rydin att både visa verket som en utställning och samtidigt bli scenografi för filmen Kim. Konstnärsgruppen har blivit internationellt kända för sina installationer av tejp. Fokus ligger på den rumsliga konsten och att sammanföra olika konstnärliga medium, en installation, arkitektorisk skulptur, en scenografi och en klätterställning.

Det första jag kom att tänka på när jag såg det var ett jättelikt klistrigt spindelnät, eller något gjort av en annan insekt, något kokongliknande. Kylan ute och det kala industrirummet får nästan verket att se ut som det är gjort av is. Samtidigt som det ser jättehäftigt och vacker ut så känns det lite obehagligt, som i en skräckfilm, typ något ailienliknande. Tänkte först faktiskt inte krypa in i den. Fick lite panik av bara tanken att vara instängd i den där tarmen eller kokongen av plast. Men jag kunde inte låta bli när resten av oss hade varit där inne och såg så impade ut på blicken :-).


Tankar om konsumtionssamhället ligger nära till hands, som hur den enskilda lilla människans användande av lite och små saker som tejp, blir stort och mycket när alla enskilda använder det lilla tillsammans. Tankarna om mat (på ett lite annorlunda sätt) kändes också tydliga, maten som åker runt i tarmarna, spindeln som fångar mat, eller vi själva som åker runt som mat i någons tarmar. Maten och näringen allt levande måste ha för att överleva. och för att kunna födas.

Flummigt, häftigt, roligt och lite obehagligt. Missa inte om du är i krokarna! Den håller på till och med 11 mars ... sedan börjar materialet tappa sin form och funkar inte för sitt ändamål.Fotografen: Björnen
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar