söndag 5 februari 2012

Borsjtj

Gott med varm rödbetssoppa efter en kall dag ute på isen! Vi brukar vanligtvis äta Borsjtj ganska ofta på vintrarna, men denna vinter hade vi faktiskt glömt bort det lite grann fram tills nu. Recepten finns det såklart lika många av som det finns folk som lagar soppan. Så här gjorde jag idag:


  •  3-4 rödbetor
  • 3 morötter
  • 3 lökar
  • 2-3 dl surkål
  • 6 dl vatten
  • 2 buljongtärningar (måste vara ekologisk, annars skippa det och använd bara örtsalt, typ herbamare!)
  • örtsalt, peppar
  • 1 msk äppelcidervinäger


Riv rödbetor och morötter grovt. Spar en halv rödbeta som du kan riva ner precis när soppan nästan är färdig för färgens skull. Hacka lök och fräs på det lite i en järngryta. I med de rivna rotsakerna och äppelcidervinäger, buljongtärningarna och vatten. Låt koka under lock tills allt känns mjukt. Lägg i surkålen och smaka av med örtsalt och peppar. Servera rykande het med en klick ekologisk turkisk yogurt och färsk persilja. Jag har ALLTID rostade rallarhalvor med ost på till denna soppa, det hör till! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar