måndag 15 oktober 2012

Linssoppa


Va gott det är med vanlig klassisk linssoppa. Extra gott så här på hösten. Billigt som attan och hur nyttigt som helst. Det här är en av mina favoriter som jag gjort alla år som jag varit vegetarian. Mycket enkel att göra och kokas gärna i järngryta för att boosta upp järninnehållet till max. Namnamnam

För ca 2-3 personer

  • 1,5 dl gröna torkade linser
  • 1 gul lök
  • 2 skalade hackade färska tomater (eller goda krossade på burk)
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk havssalt
  • 1 lagerblad
  • 1 potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • svartpeppar
  • 1,5 msk tomatpuré
  • ytterligare 2 dl vatten
  • olivolja
Skölj linserna ordentligt i en sil. Hacka den gula löken och fräs en liten stund i olivolja i järngryta. I med tomaterna, linserna, vatten, paprikapulver, salt, lagerblad och svartpeppar. Låt koka i en kvart. I med resten av vattnet, potatisen i bitar och pressad vitlök. Koka ytterligare en 10-15 min tills allt känns lagom mjukt. I med tomatpurén. Servera!

Om man skippar vattnet på slutet, blir det istället en härlig linsgryta :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar