söndag 2 september 2012

Godaste blåbärsbullarna


Dom här bullarna är så grymt, underbart goda! Jag älskar verkligen blåbär ... och bullar! Mina blev lite färgade av blåbären på kanterna, men det spelar ingen roll. Hur goda som helst, men glöm inte att äta över en tallrik då blåbären lätt kladdar ner allt.

16 st
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1,5 dl ekologisk mjölk
  • 1,5 dl ekologisk gräddfil
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g ekologiskt mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl
  • Blåbär (kanske en halv till en liter)
  • socker, potatismjöl och ett ägg till pensling

Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölk och gräddfil till 37 grader. Blanda med jästen, häll i socker, salt, kardemumman som du mortlat, ägget och det mjuka smöret. Blanda. I med lite mjöl i taget och blanda, blanda. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 45-50 min).

Dela sedan degen i 16 bitar (eller gör 8 av hälften av degen, och gör kanelbullar av resten). Rulla till bollar och kavla ut till ca 20 cm i diameter stora kakor. Lägg fyra på varje plåt som är klädd med bakplåtspapper. Lägg på ca en och en halv näve blåbär. Strö över lite potatismjöl och socker. Rulla in kanterna och pensla dem med ett uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna en stund och avnjut dem sedan med ett glas iskall mjölk.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar