torsdag 30 augusti 2012

Mustig gryta med svartabönor, pumpa, sötpotatisar och oliver


Dagens smakrika gryta är bra för sinnet och blodet. Den är gjord med kärlek i hjärtat.

Recept ca 6 portioner

  • 5 dl kokta svarta bönor
  • 300 g butternutpumpa
  • 2 lite mindre sötpotatisar (eller en megastor)
  • 1 morot
  • 1 1/2 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk urkärnade kalamataoliver
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk herbamare
  •  4 1/2 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • Mangochutney, gräddfil, färsk koriander och basmatiris
Blötlägg torra svarta bönor kvällen innan, och koka dom sedan dagen efter i nytt vatten i ca 45 minuter.

Skär pumpan, sötpotatisarna och moroten i små bitar. Hacka löken och fräs den lätt i en järngryta tillsammans med olivoljan och kryddorna. Häll i pumpan, sötpotatisen, moroten och fräs lite till. Häll på 3 dl vatten och citronsaft och låt puttra tills allt är mjukt. Häll sedan i bönorna, oliverna och resten av vattnet och låt puttra en stund till. Salta eventuellt lite mer med herbamare.

Servera grytan med basmatiris, mangochutney, gräddfil och toppa med färsk koriander. Mmm va gott ...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar