tisdag 14 augusti 2012

Masala Dosa


Masala Dosa (eller dosa överhuvudtaget) tillhör verkligen en av mina absoluta favoriträtter. Den fullkomligt underbara sydindiska rätt som är som en spröd pannkaka gjord av ris och linser, med eller utan fyllning (masala), äts ofta till frukost och serveras tillsammans med chutneys och daal. Jag äter det gärna till lunch eller middag också. 

De godaste masala dosor jag ätit åt jag på en sydindisk restaurang i Rishikesh som ligger mer åt norr i Indien. Dom var enorma och alldeles sprödtunna. Jag saknar verkligen dom! Dessa dosor som jag nu gör är ju inte alls som dom, men dom duger. De är lite pyssliga att göra, men väl värt det :-)! Rätten passar bra för veganer och även dem som inte tål gluten. 

Dosa

ca 6-8 stycken

  • 3 dl basmatiris
  • 2 dl röda linser
  • salt
  • vatten

Blötlägg okokt ris och linser i var sin skål över natten. 
Häll bort vattnet. Mixa riset, linserna med en mixerstav och lagom mycket kallt vatten så det blir som en pannkakssmet. Smaka av med salt. Låt stå övertäckt över natten i kylskåpet. Häll eventuellt på lite mer vatten och rör om så konsistensen känns lagom tjock. Stek pannkakor i olja genom att hälla en slev i mitten och sprid försiktigt ut smeten i stekpannan med sleven eller en stekpanna. Dom ska vara så tunna som möjligt. 

Masala (fyllning)
  • 4 potatisar
  • 1 dl hemkokta gröna linser
  • 1 1/2 grovt hackad gul lök
  • 1/2 msk bruna senapsfrön
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1/2 msk nigellafrön
  • 1/2 msk gurkmeja
  • 1 hackad grön chili
  • olja och salt

Skala och skär potatisen i bitar. Koka i saltat vatten tills de blir mjuka. 
Värm olja i en gjutjärnsgryta. Poppa senapsfröna lite, tillsätt resten av kryddorna och fräs lite. I med löken och fräs alltsammans tills löken blir mjuk. I med potatisen och linserna, rör om försiktigt, stek en stund.

Fyll pannkakorna med masalan, och servera med kokoschutney och grön chilisås.


Kokoschutney
  • 1/2 dl riven kokos
  • 2 dl sojayogurt
  • 1/2-1 tsk spiskummin
  • salt efter smak
Rör ihop alla ingredienser och låt stå i kylskåpet några timmar.

Grön chilisås
  • 1 grön paprika
  • 1 grön chili
  • saften av en halv lime
  • lite färsk koriander
  • spiskummin och salt efter smak 
Rensa paprika och chili, kör alla ingredienser i en mixer.

Ät med händerna och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar