tisdag 3 juli 2012

Havreplättar med jordgubbar


Goda och nyttiga havreplättar passar bra som lunch, eller kanske som lyxig frukost :-). Dom serveras med färska jordgubbar (eller andra bär). Det här receptet räcker till ca 15 plättar (till 4 personer kanske). Alla ingredienser ska såklart helst vara ekologiska ... bananerna och äggen ska dock alltid vara det.

  • 4 dl havregryn
  • 3 bananer (endast ekologiska!)
  • 3 ägg (endast ekologiska!)
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm malen kanel
Mixa havregrynen med en stavmixer till mjöl. Mixa i annan bunke bananerna först, sen i med äggen, oljan, honungen, salt och kanel. Blanda sedan i smeten i havremjölet och rör snabbt ihop. Låt stå ca 10 minuter. Hetta upp en stekpanna med rapsolja (eller plättlägg).  Det går åt en msk smet till varje plätt som man får breda ut lite i pannan (jag gjorde tre samtidigt i en vanlig ganska liten gjutjärnstekpanna). Stek dem en stund på varje sida.

Servera dem med jordgubbar och ringla över lite flytande honung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar